בהתחלה, כשגילינו שיש צליאק לאחד הילדים לא התרגשנו. חשבתי שלא תהיה לי בעיה למצוא לו אוכל בכל מקום ולבשל לו בבית. שמחתי שהוא יאכל אוכל בייתי שאני יודעת מה המקור שלו. חשבתי בהתחלה שאני אקנה רק 'חי בריא' ורק ירקות שגדלו בארץ ואני יודעת איך הם גדלו. לאט לאט כל הפנטזיות, או לפחות חלקן, נמוגו אל תוך העומס של היום יום והעלויות הכבדות של המרכיבים, אם אני באמת רוצה אותם איכותיים.
על דבר אחד לא ויתרתי. לא הייתי מוכנה שהמעיים הפגועים שלו יוזנו בתחליפים תעשייתיים רק כדי לפצות על השונות ועל החוסר. הרבה מהתחליפים האלו מורכבים בעיקר ממייצבים ועמילנים (=סוכר לכל דבר ועניין) שמנסים להשיג טעם "כמו גלוטן" וחיי מדף ארוכים.
יכולתי לכתוב כאן טור מירמור, על הקושי למצוא זמן לבשל כל יום את כל הארוחות, על העלויות הגבוהות במאות האחוזים, ועל הקושי למצוא מנות נקיות מגלוטן בכל יציאה מהבית.
אבל לכבוד חנוכה אני בוחרת לכתוב על האור שעלה מתוך האתגר הזה. מאז שגילינו את הצליאק, למדנו להיות יצירתיים ולחפש פתרונות מיטיבים. למדתי להכין לחמי מחמצת מדהימים עם טעם עמוק של אדמה- מאורז, קינואה, כוסמת או מטף, עם עשבי תיבול מקומיים ועוד. למדתי לשחק עם מרכיבים פשוטים, להתייעל במטבח וליצור ארוחות פשוטות ומזינות.
אז נכון, לביבות זה פשוט ובכלל אפשר להכין אותם רק מתפוחי אדמה. אבל אני מוותרת על תפוח האדמה, שגם ככה לוקח חלק מרכזי בארוחות של צליאקים, לא מתפשרת ובוחרת מרכיב בריא כמו הכוסמת הירוקה שמכילה הרבה ויטמינים ומינרלים וגם תתרום לריפוי ולהזנה ולא תהיה סתם מילוי לבטן.
3 מרכיבים בלבד. קלות להכנה. ללא גלוטן, ללא חלב, ללא ביצים, ללא אגוזים. ללא סוכר. המון 'ללא' שאת מקומו תופס האור.
מרכיבים:
כוס כוסמת ירוקה.
2 קישואים גדולים אורגניים.
כמה עלי מרווה.
מלח לפי הטעם.
להכנת הלביבות:
להשרות את הכוסמת הירוקה כמה שעות, לשטוף ולטחון בבלנדר. (ללא מים!) נוצר מרקם של בצק מאוד רך (שמשמש אותי גם להכנת קובה לדוגמא)
לגרד את הקישואים בפומפייה גסה. (אם הקישואים מימיים רצוי לסחוט אותם).
לקצוץ קטן את עלי המרווה.
ללוש את הבלילה של הכוסמת הטחונה אל תוך הקישואים המגורדים, ליצור כדור קטן ביד, למעוך ולטגן על מחבת במעט שמן זית איכותי עד שמזהיבות.
* לא נורא אם לא כל הכוסמת נטחנת חלק. פה ושם אם נשאר איזה גרעין זה לא מפריע ואפילו תורם למרקם.
*ניתן להוסיף עוד מלא עשבי תיבול שאוהבים. מה שיש. לא צריך להתארגן במיוחד. אם לא קניתם אז תקטפו קצת עלים בגינה – חוביזה, עירית שומית, כוסברה, אזוב, נענע, טימין, בזיליקום, הכל הולך.
*הכי כיף לתבול בציזיקי. בגרסה הטבעונית מומלץ להכין את הציזיקי מקשיו או שקדים שהושרו במים ונטחנו עם מים נקיים ועשבי תיבול (אנחנו אוהבים שילוב של אזוב, נענע ועירית שומית) לכדי מרקם של שמנת.